HTML

wine200x150.jpg

YouOnLine

Elfoglalt nő vagyok, de mindent tudok, mert You - t olvasok! Röviden a legjobbak…a tenyeremben! Tájékozódj pillanatok alatt! Sorban álláskor, a városban ingázva vagy amíg lefő a kávé; nem unatkozol többé.

you_cipo_android2_big.png

 

you_cipo_windows2_big.png

 

you_cipo_APPLE2_big.png

 

you_cipofacebook.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Partnereink

 

up_up220_80.png

 

karolyi-etterem_logo_220x200.png

emberkés logó.jpg

 wineup220x80_szürke.png

hi_logo.jpg

pop_dal_logo.jpg

wine200x150.jpg

2014.05.12. 15:34 YouOnLine

Eleve elrendeltetett!

A sorsunk valóban meg lenne írva? Sokan hisznek benne, míg mások a szabad akarat erejében. Így vagy úgy, az eleve elrendeltetés (Predesztináció) kérdése még a legkitartóbb szkeptikusokat sem hagyja hidegen. Nem véletlen... 

 

Az emberi sors alakulását leginkább a sakkhoz hasonlíthatnánk. A játék főszereplőjeként (királyként) mindannyiunknak van egy - családot megtestesítő - háttérországa (királynő, huszár, futó, bástya) és persze gyalogsága (rokonok, barátok, ismerősök). Az elején (gyermekkor) még csak a kereteinkkel, a szabályokkal (törvények, hagyományok, szokások stb.) ismerkedünk. Felnőtté válásunkig (neveltetésünk, műveltségünk, adottságaink hatására) fokozatosan alakul ki bennünk az a stratégia, amellyel a játékot egyszer csak elkezdjük.

A kezdetekben még nyílt játékhoz hozzákezdve, minden egyes lépésünkkel (döntés) új helyzetet teremtünk (az új helyzet, új irányokat, azok pedig újabb lehetőségeket!). Noha a legtöbb esetben számos lépés közül választhatunk (szabad akarat), nem szabad elfelejtenünk, hogy a továbbiakban választható lépéseink számát, a korábbi döntéseinkkel mi magunk korlátozzuk, ahogy azt sem, hogy a végeredmény így is - úgy is egy előre ismert esemény lesz: a matt! Akár adjuk, akár kapjuk...

 

sors-jpg-1327862949.jpg


A végeredmény? Számít! Hiszen minden ember élete egy példa: vagy követendő, vagy elrettentő... az útókor számára.

A fenti hasonlatból jól érzékelhető, hogy a szabad akaratnak bizony vannak korlátai!

Ha a múlt döntései befolyásolják a jövő lehetőségeit (márpedig ez vitathatatlanul így van!), akkor a szabad akarat mozgástere folyamatosan szűkül, a kevesebb választási lehetőség miatt pedig egyre inkább kiszámíthatóvá válik.
Gondolj csak bele! A "játszmát" most kezdő 20 éves lényegesebben több dolog közül választhat, mint a 30, 40, 60 vagy akár a 80 éves.
Arról nem is beszélve, hogy a szabad akarat csupán egy döntés, egy adott pillanatban hozott választás, amit egyébként 4 dolog befolyásol: az adottságok, a neveltetés, a műveltség és a tapasztalat! E négy dologból, de már az adottságok ismeretéből is pontosan kikövetkeztethető egy adott személy "szabad akaratának" végeredménye...

Való igaz, hogy a saját világunkban (sakktábla) és kereteinken belül, a szabad akaratunkkal számos dolgot befolyásolhatunk, egészen pontosan csak azt az utat, amely segítségével elérjük azt, ami eleve elrendeltetett...

Ha a sorsunk eleve elrendeltetett, akkor mi értelme van az életünknek?
Ha befizetünk egy nyaralásra, hellyel-közzel tudjuk, hogy mire számíthatunk. Az életünk is ilyen, s az értelme, ahogy a nyaralásnak is az, hogy emlékeket gyűjtsünk:

jót, rosszat egyaránt...

Írta:Buzsáki Gábor
Forrás: www.ezoworld.hu

Szólj hozzá!

Címkék: lélekpatika


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása