HTML

wine200x150.jpg

YouOnLine

Elfoglalt nő vagyok, de mindent tudok, mert You - t olvasok! Röviden a legjobbak…a tenyeremben! Tájékozódj pillanatok alatt! Sorban álláskor, a városban ingázva vagy amíg lefő a kávé; nem unatkozol többé.

you_cipo_android2_big.png

 

you_cipo_windows2_big.png

 

you_cipo_APPLE2_big.png

 

you_cipofacebook.jpg

Naptár

február 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Partnereink

 

up_up220_80.png

 

karolyi-etterem_logo_220x200.png

emberkés logó.jpg

 wineup220x80_szürke.png

hi_logo.jpg

pop_dal_logo.jpg

wine200x150.jpg

2014.08.20. 08:42 YouOnLine

Zsebpénz – mikor, mennyit és miért?

Mikor adjunk a gyereknek zsebpénzt és beleszóljunk-e abba, hogy mire költse? Miért jár zsebpénz és mi az, amiért semmiképpen ne fizessünk? 

Általánosan elfogadott tény, hogy óvodában még nem szükséges a gyereket takarékosságra ösztönözni és zsebpénzt sem érdemes neki adni – könnyen lehet ugyanis, hogy elajándékozza, elhagyja vagy egyszerre elkölti az egészet. Első osztályos korban, vagyis 6-7 évesen azonban már elkezdhetjük a takarékosságra, beosztásra, gyűjtögetésre való felkészítést, vagyis a pénzügyi nevelést. Ebben a korban a legjobb dolog, amit ajándékba adhatunk a gyereknek, az egy malacpersely – az ebbe gyűjtögetett pénzt zömében elköltésre használja apróbb dolgok megvásárlására, de alkalmas már arra is, hogy takarékoskodjon belőle valami nagyobb dologra.

zsebpenz.jpg

 

Miért adjunk és miért ne zsebpénzt?

Himer Csilla pénzpedagógus szerint házimunkáért soha ne adjunk pénzt a gyereknek, de ugyanígy a tanulásért sem járhat extra juttatás. Fontos továbbá, hogy a gyerek dönthessen a saját pénzének sorsáról, arról, hogy elkölti-e a pénzt, vagy félreteszi, megtartja. Érdemes átbeszélni a gyerekkel, hogy melyik megoldás milyen következményekkel jár. Talán meglepő, de a szülőnek is van feladata akkor, ha egy gyerek zsebpénzt gyűjtöget: „hetente egyszer a gyerek a szülőkkel közösen nézzen rá a pénzre, hogy hol tart, mérjék, hogy áll a gyerek, az előrehaladást pedig ünnepeljék meg közösen” – mondja a szakértő.

Judit, 39 éves
"A lányaim havi 3000 forintot kapnak évek óta. Ez gyakorlatilag a váratlan kiadások fedezésére szolgál – ha éppen meglátnak egy olyan ruhát vagy cipőt, amit mindenképpen szeretnének megvenni maguknak. Persze, ez nem minden hónapban van így, sokszor igen tetemes összeg gyűlik össze, mire bekövetkezik a költés. Persze, a nagyszülőktől is kapnak születésnapokra, névnapokra, nagyobb ünnepekre pénzt. Amikor bulizni mennek, az általában külön kasszából megy, egyedi elbírálás alapján. A nagyobbik lányom idén nyáron már bébiszitterkedik, amiért pénzt is kap, így ő most már ez utóbbi kiadásokat is maga fedezi."

A nagyobbaknál már más helyzet: a zsebpénzük több részből tevődik össze – egyrészt a szüleiktől kapnak költőpénzt, amivel szabadon rendelkezhetnek, nyári munkából is származhat bevételük, illetve sokszor a nagyszülőktől ajándékba is pénzt kapnak. Ez esetben sem szabad elengedni a gyerek kezét, érdemes a nagyobbak esetében szabályokat alkotni. „Legyen szabály, hogy az ajándékpénzeket félre kell tenni, a költőpénzt pedig beosztani. Így már párhuzamosan halad a beosztás és a takarékosság szokásának kialakítása” – javasolja a pénzpedagógus. A nagyobbaknál fontos, hogy a szülők ne vegyenek nagy értékű ajándékokat a gyereknek, legyen a minimum az, hogy ő is beszáll az árba, vagy akár az egészet is ő állhatja.

zsebpenz2.jpg

 

Miért jó a zsebpénz?

A zsebpénz lemodellezi a gyerek számára a bevétel, a kiadások, a megtakarítások háromszögét. A gyerek megtanul beosztani, takarékoskodni.

 

Mire figyeljen a szülő?

A zsebpénznek rendszeresnek kell lennie időben és összegben. Ha a gyerek kifogy a pénzből, és kölcsön szeretne kérni, ne hagyjuk meghatni magunkat krokodilkönnyekkel: az nem vezet semmi jóra. Sőt, teljesen alááshatja az addigi erőfeszítéseinket és soha nem fogja megtanulni, mit jelent pontosan takarékoskodni. 

 

Forrás: Vadas Judit, life.hu

Szólj hozzá!


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.