HTML

wine200x150.jpg

YouOnLine

Elfoglalt nő vagyok, de mindent tudok, mert You - t olvasok! Röviden a legjobbak…a tenyeremben! Tájékozódj pillanatok alatt! Sorban álláskor, a városban ingázva vagy amíg lefő a kávé; nem unatkozol többé.

you_cipo_android2_big.png

 

you_cipo_windows2_big.png

 

you_cipo_APPLE2_big.png

 

you_cipofacebook.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Partnereink

 

up_up220_80.png

 

karolyi-etterem_logo_220x200.png

emberkés logó.jpg

 wineup220x80_szürke.png

hi_logo.jpg

pop_dal_logo.jpg

wine200x150.jpg

2014.04.07. 18:47 YouOnLine

A chia mag az egészség forrása

 

A chia egy ehető mag, mely a Salvia hispanica sivatagi növény termése, ami Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. A chia magot már az aztékok is felhasználták, ma pedig az amerikaiak körében is igen népszerű, pedig eleinte állateledelként forgalmazták. Azonban több kutatás is rávilágított arra, hogy gyógyító tulajdonságai igen erősek.

 

Jellemzői

chia mag gyógyító tulajdonságai leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának és kiegyensúlyozott omega-3-omega-6 zsírsav aránya. A chia mag ráadásul különösen gazdag alfa-linolénsavban, ami nagyszerűen támogatja a szív- és érrednszert. 

A Superfoods for Dummies szerzője azt írja, hogy mogyorós íze jól passzol a különböző ételekhez. Ráadásul képes nagy mennyiségű vizet elnyelni, így nagyon eltelíti a gyomrot, ami által a szénhidrát felszívódása lelassul, így később éhezünk meg. Ráadásul ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy képes elmulasztani a gyomorégést és nyugtatja a felfúvódott beleket is.

chiamag2.jpg

 

Növeli a jó koleszterin mennyiségét

Az Arizonai Egyetem kutatói szerint a chia mag a leggazdagabb növényi forrása az ALA zsírsavnak, ami javítja a vér koleszterinszintjét. egy 2005-ben publikált tanulmányukban leírják, hogy laboratóriumi patkényokat két csoportra osztottak a kísérletben és az egyik csoportot kukoricaolajjal, a másikat chiamagolajjal etették. a vizsgálati periódus végén a kutatók tesztelték az állatok teljes koleszterinszintjét, a magas sűrűségű lipoprotein és az alacsony sűrűségű koleszterin mennyiségét is és arra jutottak, hogy a chia maggal etetett állatok esetében a jó koleszterinszint szignifikánsan magasabb volt, mint azoknál a patkányoknál, akik kukoricaolajat kaptak.

Ráadásul a chia magot kapott patkányoknál jóval alacsonyabb volt a teljes koleszterinszint, mint társaiknál. Arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a chia mag kiváló omega-3 zsírsav forrás azok számára, akik vegetáriánusok vagy allergiásak a halakra és a halászati termékekre.

 

A chia mag 10 egészségügyi előnye

1. Gyulladáscsökkentő: A sok telítetlen zsírsav a chiában csökkenti a gyulladást. Kutatók arról számolnak be, hogy a chia mag a legjobb növényi forrása az omega-3 zsírsavnak.

2. Vércukorszintcsökkentő: A chia a vércukorszint szabályozásáért is felelős, így megakadályozza a cukorbetegség kialakulását a Science Research Institute állítása szerint. Egy 2007-es tanulmány megemlíti, hogy a chia magnak rendkívül alacsony a glikémiás indexe, éppen ezért csak lassan emeli a vércukorszintet, így azt kontroll alatt tartja.

3. Emésztés javítása: a chia mag 28%-kal több rostot tartalmaz, mint a lenmag, éppen ezért nagymértékben képes fokozni az emésztést. Továbbá a napi rostbevitel 20%-át is fedezi. A mag emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaz, így lassan emésztődik meg, ami alacsonyan tartja az inzulinszükségletet.

4. Védi a szívet és az érrendszert: A chia enyhíti számos kockázati tényező létrejöttét, ami később szívbetegséghez vezetne. Csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást stb.

5. Kiváló tápanyagforrás: Rengeteg esszenciális zsírsavat, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

6. Növeli az energiát: A chia feltölt energiával és életerőt ad. 

7. Súlykontroll: A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a chia mag hatékony kiegészítője lehet egy fogyókúrának is akár. Csökkenti az éhségérzetet és az étel utáni vágyat. Gyümölcsléve való keverése délig tartó lendületet biztosít. 

8. Segíti az alvást. A chia triptofánst tartalmaz, ami egy aminosav és a mély alvásért felelős. 

9. Csökkenti a koleszterinszintet.

10. segítségével megelőzhető a rákos megbetegedések kialakulása. erős antioxidáns, így elpusztítja a káros szabad gyököket. ezenfelül proteáz-inhibitorokat tartalmaz, ami szintén segíti a rákos sejtek elpusztítását.

 

Forrás: chia-mag.hu

Szólj hozzá!

Címkék: egészség


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása