HTML

wine200x150.jpg

YouOnLine

Elfoglalt nő vagyok, de mindent tudok, mert You - t olvasok! Röviden a legjobbak…a tenyeremben! Tájékozódj pillanatok alatt! Sorban álláskor, a városban ingázva vagy amíg lefő a kávé; nem unatkozol többé.

you_cipo_android2_big.png

 

you_cipo_windows2_big.png

 

you_cipo_APPLE2_big.png

 

you_cipofacebook.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Partnereink

 

up_up220_80.png

 

karolyi-etterem_logo_220x200.png

emberkés logó.jpg

 wineup220x80_szürke.png

hi_logo.jpg

pop_dal_logo.jpg

wine200x150.jpg

2014.04.08. 17:10 YouOnLine

Téged is üldöz a múltad?

 

Észrevetted már, hogy vannak helyzetek, akár egy hangsúly, egy újra és újra előbukkanó mondat, amit ha észlelsz, azonnal rossz érzések törnek Rád? Tipikusan ilyen terep a párkapcsolat. Például amikor elhangzik a mondat, hogy „Jó lenne megbeszélni néhány dolgot”. 

 

Még nem is történt semmi, de Te már érzed, hogy felpörög a pulzusod, hevesen kalimpál a szíved, kimegy az erő a lábadból és azt érzed, hogy menten összeesel. És akkor a párod így folytatja: „Beszéljük meg, mikor megyünk nyaralni, mert holnap le kell adnom a szabadság tervezetet”. J Ilyenkor többnyire megnyugszol, de az is lehet, hogy irdatlan düh keletkezik benned.
 
Miről is van szó ebben az esetben? A jelenséget a hógolyóhoz tudnám hasonlítani, amit elkezdesz legurítani egy lejtőn. Az eredeti gombóc folyamatosan ott van, de minden egyes centiméterrel még több hó tapad hozzá. Végül pedig hatalmassá válhat és akár komoly károkat képes okozni. Na, nem az utolsó réteg a hibás, hanem egy folyamat történik, aminek a végkifejlete katasztrófa.
 
past-jpg-1393665717.jpg
 

Visszatérve a párkapcsolati témához, akkor azért érezhetted mindazt, amit fentebb leírtam, mert korábban már átéltél olyan szituációkat, melyekben elhangzott a mondat vagy megjelent bármilyen mozzanat és a beszélgetés érzelmi fájdalmat okozott számodra. Mivel mindent rögzítünk, ami velünk történik, ezért hasonló szituációban a korábbi is aktivizálódik, és ha szintén fájdalmas volt a kimenetel, akkor megerősödik az egész csomag. Minél több ilyen szituációt élsz át, annál több korábbi élmény aktivizálódik. Egy idő után ezért vagy képtelen higgadtan, megfelelően és természetesen reagálni egy helyzetben, hiszen a múlt fájdalmai miatt nem érzékeled tisztán az adott helyzetet. Minden bizonnyal megtapasztaltad már, hogy ez a jelenség mennyire képes rányomni a bélyegét a kapcsolataidra.
 
Sokan választják ilyen szituációkban az elkerülést, ami hatékonynak tűnhet rövidtávon. Hiszen így elkerülhetem a fájdalmas helyzeteket, a nehéz érzések megélését. De ez meg olyan, mintha egy 5 sávos országúton csak 1-2 sávot használnál. Minél nagyobb a forgalom, annál lassabban fogsz haladni ezzel a technikával. Nem beszélve arról, hogy ezt sok mindennek lehet nevezni, de annak nem, hogy szabadon éled az életedet.
 
Én is tapasztalom a „hógolyó effektust”. Ugyanakkor lelkesedéssel tölt el, hogy azáltal, hogy az életem traumatikuseseményeit folyamatosan oldom fel, egyre ritkábban jön elő. Amitől az életet egyre könnyedebbnek élem meg.
 

Szólj hozzá!

Címkék: szerelem/kapcsolatok


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása