A bárány a húsvét egyik klasszikus fogása. Szerencsére rengetegféleképp elkészíthető. Próbáld ki egyiket-másikat! :)
Vörösborban sült bárány
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 2 óra
Hozzávalók:
2 kilós báránycomb (vagy lapocka)
2 deci száraz vörösbor
2 deci húsalaplé
2 szál répa
1 szál fehérrépa
3 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors
olívaolaj
rozmaringágacskák
1. A húsba dörzsöld bele a sót és a borsot, majd süsd körbe forró olívaolajban, hogy kérget kapjon. Tedd félre.
2. Vágd fel hosszában a répákat, és ugyanabban a forró olajban süsd pár percig. A hagymát karikázd fel és tedd hőálló edénybe a többi zöldséggel és a zúzott fokhagymával együtt.
3. Fektesd rá a húst a zöldségekre, öntsd fel a borral és az alaplével, morzsolj rá egy kis friss rozmaringot. 150 fokra előmelegített sütőben 30 percig lefedve, majd (ha a villa már beleszalad) 15 percig fedő nélkül süsd készre.
Ha előre csinálod, másnap sütőben melegítsd fel. Rozmaringágacskákkal díszítsd.
Fotó és recept: Studer-Tüske Veronika
Mustáros-rozmaringos bárányborda
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók (4 főre)
Hozzávalók:
• 80 deka bárányborda
• 2 ág rozmaring
• 2 evőkanál dijoni mustár
• 4 gerezd fokhagyma
• 2 deci olívaolaj
• 2 csipet citromhéj
• só
• bors
1. Turmixold finomra a rozmaringleveleket, a fokhagymát, a citromhéjat, a mustárt, a borsot, és add hozzá cseppenként az olívaolajat, hogy krémes szószt kapj.
2. Kevés olívaolajat forrósíts fel és pirítsd le az egész báránybordát.
3. Vágd szeletekre a csont mellett a húst és kend be a marináddal. Ne használd fel az összes szószt.
4. Hagyd 15 percet állni a húst, majd süsd meg ízlésednek megfelelően. Tálald a maradék szósszal.
Szöveg és fotó: Studer-Tüske Veronika
Grillezett bárány zöld olajbogyós salátával
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (4 személyre):
• 4x20 deka bárányszűz
• 4 nagy burgonya
• másfél deci extra szűz olívaolaj
• 2 evőkanál rozmaringlevél
• 2 gerezd fokhagyma
• fél csokor metélőhagyma
A salsához:
• 15 deka kimagozott zöld olajbogyó
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• 1-1 szál menta- és petrezselyemlevél
• fél fej lila hagyma
• 2 szardella
• 2 gerezd fokhagyma
1. Egy deci olívaolajat keverj össze 2 gerezd felszeletelt fokhagymával és másfél kanálrozmaringgal. Forgasd a pácba a húsdarabokat, és tedd hűtőbe legalább 4 órára.
2. Egy tálban kavard össze a salsa felaprított hozzávalóit. A fokhagymát pépesítve keverd bele.
3. Melegítsd fel a sütőt 220 fokra. A megmosott burgonyákat egyenként csomagold alufóliába és 45–50 percig hagyd a sütőben. Időnként forgasd meg.
4. A felaprított snidlinget elegyítsd a maradék olajjal és rozmaringgal.
5. Forrósítsd fel a grillsütőt, vedd elő a húst, sózd meg és oldalanként 3–5 perc alatt süsd közepesre. Lazán takard le fóliával.
6. A krumplik tetején tépd fel a fóliát, kereszt alakban vágd be a burgonyákat, nyisd szét, sózd és locsold meg a fűszeres olajjal. A báránysültet szeleteld fel, kanalazd rá a salsát és díszítsd rozmaringgal.
Szöveg és fotó: Studer-Tüske Veronika
Zsenge bárány mentamártással
Elkészítési idő: 20 perc (+3 óra hűtés), sütési idő: 1 és egynegyed óra
Hozzávalók:
- 2 kiló kicsontozott fiatal báránycomb
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál friss oregánó (szurokfű, rigani)
- só, frissen őrölt feketebors
- 1 kiló krumpli,
- 2 és fél deci húsleves (kockából is lehet)
- 2 ágacska friss rozmaring.
A mentamártáshoz:
- 2 maroknyi friss mentalevél
- 2 evőkanál őrölt mandula
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 deci olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé (6 személyre)
1. Keverd össze az olajat, a szétzúzott fokhagymát,az oregánót, a sót és a borsot egy tálkában, és a báránycombot kívül-belül (a csont helyén „alagút” keletkezik) alaposan dörzsöld be. Csavard fóliába vagy takard le, és legalább 3 órára, de akár egy éjszakára tedd hűtőbe.
2. Melegítsd fel a sütőt 200 fokra.
3. A cikkelyekre vágott krumplit vékonyan olajozott tűzálló tálban szépen rendezd el, a rozmaringot tedd a tetejére és öntsd le a húslevessel. A báránycombot fektesd a krumpliágyra, és fedő nélkül süsd legalább egy-másfél órán keresztül. Akkor jó, ha belül puha, kívül pedig ropogós.
4. Vedd ki a tálból a húst és lefedve hagyd pihenni negyedórát.
5. Közben növeld a sütő hőmérsékletét 250 fokra, dugd vissza a krumplit, és süsd még egy darabig, hogy megbarnuljon.
6. A mentamártáshoz mixerrel vagy darálóval készíts a mentalevelekből, a mandulából és a fokhagymából sima masszát, keverd bele az olajat és a citromlevelet. Ízlés szerint sózd, borsozd.
7. Tedd vissza húst a krumpli tetejére és kínáld mellé a mentaszószt. Jól illik hozzá a káposztasaláta.
Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Brett Stevens / Acpsyndication.com
További receptötleteket találsz applikációnkon. Töltsd le egyszerűen, ingyen, innen!
Android:
http://bit.ly/doxyouandroid
Windows Phone:
http://bit.ly/doxyouwindows
Forrás: www.evamagazin.hu
Ajánlott bejegyzések:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.