HTML

wine200x150.jpg

YouOnLine

Elfoglalt nő vagyok, de mindent tudok, mert You - t olvasok! Röviden a legjobbak…a tenyeremben! Tájékozódj pillanatok alatt! Sorban álláskor, a városban ingázva vagy amíg lefő a kávé; nem unatkozol többé.

you_cipo_android2_big.png

 

you_cipo_windows2_big.png

 

you_cipo_APPLE2_big.png

 

you_cipofacebook.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Partnereink

 

up_up220_80.png

 

karolyi-etterem_logo_220x200.png

emberkés logó.jpg

 wineup220x80_szürke.png

hi_logo.jpg

pop_dal_logo.jpg

wine200x150.jpg

2014.04.15. 13:09 YouOnLine

Sül a kalács – 4 különleges recept

 

A sima foszlós kalácstól a sonkás és a csírás változatokig. Kezdők is belefoghatnak!Aki még sosem próbálta, annak a kalácssütés szörnyen bonyolult műveletnek tűnik, pedig nem is az. Ha elriaszt a dagasztás, bízd ezt a fázist a háztartási robotgép kampó formájú karjaira. Ha van, a kenyérsütő gép még a kelesztésbe is besegít. A többi már gyerekjáték!

 

1. Húsvéti aszalt gyümölcsös kalács

27259.aszaltgyumis.w.jpg

 

Előkészítési idő: 1,5-2 óra Sütés: 45 perc
Hozzávalók: 50 deka liszt, 5 deka porcukor, 15 deka langyos vaj, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 3 deci langyos tej, 2,5 deka élesztő, 3 evőkanál citromlé, porcukor a mázhoz
A töltelékhez: 10-10-10 deka különböző színű aszalt gyümölcs (például kandírozott citromhéj, aszalt szilva, aszalt áfonya) 

 

1. A kalácstésztát ugyanúgy készítsd el, mint a foszlós kalácsét. A dagasztásnál támaszkodhatsz a háztartási robotgép karjaira (termé­sze­tesen nemcsak itt, hanem valamennyi receptnél). Ha van kenyérsütőd, tészta­programon dagasztasd és kelesztesd meg vele a tész­tát.

2. A megkelt tésztát gyúrd át, majd nyújtsd ki, és hosszában vágd három­felé.

3. Minden tésztacsíkot szórj meg egyfajta aszalt gyümölccsel, és hosszában sodord fel. A három hurkát copfszerűen fond össze, a végeit lapítsd el.

4. Még egy kicsit pihentesd, aztán 200 fokos sütőben süsd szép aranyszínűre. Ha kész, porcukorral sűrűre kevert citromlével kend meg, és a cukormázat hagyd rá­száradni.

 Szöveg: Farkas Adrienne, fotó: Batár Zsolt, styling: Rozgonyi Lilla

2. Foszlós, fonott kalács

 

27258.foszloskalacs.w.jpg

 

Előkészítési idő: 1,5-2 óra Sütési idő: 40 perc
Hozzávalók: 50 deka liszt, 10 deka vaj, 2,5 deka élesztő (vagy egy zacskó szárított), 3 deci langyos tej, 10 deka cukor, 3 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez

1. Ha friss élesztőt hasz­nálsz, futtasd meg egy po­hár tej­ben. A lisztet öntsd egy jó nagy tálba, a közepén áss egy krátert, ebbe töltsd a megfuttatott élesztőt. Las­san, oldalról mindig csak egy kis lisztet ráomlasztva, ké­­szíts ko­­vászt.

2. E­zután jön a dagasztás. A langyos hozzávalókat sorban dol­gozd össze fényes, hólyagos tésztává. Meleg helyen ke­leszd a duplájára.

3. Majd oszd kétfelé a tésztát, és mindkét részből formázz 3-3 (összesen 6) hurkát. Az első hármat fond össze, és egy kicsit lapítsd meg a fonatot.

4. Erre helyezd a második három fonatot. Gondosan kend meg tojás­sal. A tetejét megszórhatod mákkal, mandulával vagy jégcukorral.

5. Még egy picit pihentesd, aztán 200 fokos sütőben süsd aranyszínűre. Sütés közben egy kisebb tálban érdemes vizet tenni a sütőbe. A sütőajtót ne nyitogasd sütés közben!

 

3. Sonkás kalács

 

27257.sonkas.w.jpg

 

Előkészítési idő: 1,5-2 óra Sütési idő: 50 perc
Hozzávalók: 50 deka liszt, 1 kávéskanál cukor, 15 deka langyos vaj, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 deci tejföl, 2 deci langyos tej, 2,5 deka élesztő + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 20 deka darált sonka, 1 deci tejföl, só, bors, 1 kávéskanál torma, friss kakukkfű

 

1. A kalácstésztát ugyan­úgy készítsd el, mint a foszlós, fonott kalácsét.

2. Kelesztés után gyengéden gyúrd át, formálj egy hosszúkás bucit, amit ossz el három részre, majd egyenként nyújtsd kör alakúra.

3. Az első résszel bélelj ki egy kerek, tűzálló cseréptálat. A sonkakrém feléből formálj annyi golyót, ahány szeletre vágod majd a kalácsot. A golyókat körben helyezd el a tésztán, fedd be a következő tésztalappal, majd a műveletet ismételd meg.

4. A tetejére tésztalap kerüljön, amit villával felvert nyers tojással kenj meg. Úgy is szép, hakeresztben bevágod, de a tésztából le­csípett darabokból mintát (például egy nyuszit) is formázhatsz a tetejére.

5. Még egy kicsit pihentesd, aztán 200 fokos sütőben süsd szép aranyszínűre.

 

4. Csírás-diós-sárgarépás barna kalács

27260.dioskalacs.w.jpg

 

 

Elkészítési idő: 1,5-2 óra Sütési idő: 50 perc
Hozzávalók: 30 deka sima liszt, 20 deka teljes kiőrlésű liszt, 1 deci hidegen sajtolt olaj, 2 deci tej (lehet növényi is), 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 2 evőkanál méz, egy csipet só, frissen őrölt bors, 2,5 deka élesztő (vagy egy zacskó szárított)
A töltelékhez: másfél csésze, nagy lyukú reszelőn reszelt sárgarépa, másfél csésze nagyon durvára vágott dió, másfél csésze friss zöld csíra

1.–2. A kelesztés és a dagasztás műveleteit lásd a foszlós kalácsnál.

3. Most gyengéden gyúrd át, majd nyújtsd ki a tésztát, és dolgozd bele a kinyomko­dott sárgarépát, a csírákat és a diót.

4. Formálj belőle rudat és fektesd egy hosszúkás formába. A tetejét kend meg tojással, vágd be háromszor kereszt alakban.

5. Kicsit még pihentesd, aztán 200 fokos sütőben süsd meg.

 

További receptötleteket találsz applikációnkon. Töltsd le egyszerűen, ingyen, innen!

 

Android:
http://bit.ly/doxyouandroid

Windows Phone:
http://bit.ly/doxyouwindows

Forrás: www.evamagazin.hu - Sül a kalács – 4 különleges recept

 

Szólj hozzá!

Címkék: húsvét gasztro receptek


Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása