Ez a torta egyik kolléganőmnek, Juditkának készült a születésnapjára. Mivel egész nap 30 fok körül volt a hőmérséklet, a lakásban meg aztán még semmi légmozgás sem volt, így a sütés szóba sem jöhetett.
Még jó, hogy vannak már sütés nélküli mennyei receptek is. A gyümölcs adott volt, áfonyás torta lesz. Keresgéltem a neten, végül Detti bloggertársam segítségével a fehércsokis sajttortát választottam. Pár változást azért eszközöltem a receptben, ezt valahogy mindig muszáj. (A képeken egy mini verziót láttok, de a receptben egy normál tortához adom meg a hozzávalókat. Ez a mini csak fotózásra készült, mert az irodában nem a legjobbak a fényviszonyok egy gasztrofotózáshoz.)
Hozzávalók (24 cm tortaforma):
Kekszes alaphoz:
25 dkg keksz (én most fele zabfalatok, fele Neo nagyoncsokis oreo utánzat kekszből készítettem)
7 dkg vaj
Krémhez:
30 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
500 ml tejszín
Áfonyaszósz a tetejére:
40 dkg áfonya
1 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1. A kekszet aprítóban ledarálom. A vajat megolvasztom, majd az aprított keksszel összekeverem. Egy 24 cm-es tortaforma alján elegyengetem. Mehet a hűtőbe.
2. A fehér csokoládét felolvasztom gőz felett. Majd megvárom, hogy kicsit kihűljön és összekeverem a mascarponéval. Közben felverem kemény habbá a tejszínt, itt vannak tippek, hogy lesz jó kemény a hab. Óvatosan a habot is belekeverem a mascarponés-csokis keverékbe, majd a torta tetejére kanalazom. Szépen elegyengetem, majd mehet vissza a hűtőbe, legalább 5-6 órára, nekem most egy éjszakát hűlt.
3. A tetejére a szószhoz az áfonyát megmostam, majd egy kis edénybe a tűzre tettem, cukorral, vízzel. Pár perc alatt szép színe lesz az áfonyáknak, lesz rajta egy kis szósz is. Félreteszem, hogy kihűljön, csak hidegen szabad a tortára önteni. Közvetlen tálalás előtt öntöttem rá.
Forrás: bonniekonyhaja.cafeblog.hu
Ajánlott bejegyzések:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.